Dag 1, Moduele I – Introductie van Sportmassage bij paarden

26 januari was de eerste dag van module I van de cursus Sportmassage bij paarden. Ik volg deze cursus bij het cursuscentrum Barneveld. Onze studie locatie is manege de Burght, hier hebben we in de ochtend theorie les en na de middaglunch praktijk lessen. De eerste dag was even wennen maar meteen al ontzettend leerzaam. De ‘klas’ is erg groot, 30 medestudenten vind ik best veel.
We krijgen les van Guy Blom en tijdens praktijk lessen sluit zijn dochter Yoni bij hem aan om ons extra te ondersteunen.

Alle cursisten hebben een map gekregen met de meeste onderdelen van de presentatie die Guy gebruikt als ondersteuning van zijn lessen. En we hebben een boek gekregen, geschreven door Guy Blom, hierin staan veel massagehandelingen beschreven. Al bladerend door het boek kwamen er al veel vragen naar boven. Er worden veel woorden gebruikt die nog moeilijk uit te spreken zijn voor mij. Alles is in het Latijns. Heel interessant maar in het begin even zoeken. De eerste dag hebben we veel theorie les gehad en zijn we meteen begonnen met het leren van het skelet van het paard. Ik verbaasde mijzelf over hoeveel ik niet wist! De mens en het paard blijken veel gemeen te hebben, met als uitzondering het sleutelbeen en natuurlijk de staart.

In de praktijkles hebben we de opdracht gekregen om de paarden te palperen. We gebruiken de paarden van de manege. Een heel divers stel met pony Nina als grote voorbeeld. Guy verteld en doet voor wat wij uiteindelijk ook zelf moeten kunnen. Zo is het de bedoeling om de halswervels te voelen en te tellen, de ruggenwervels, de lendenwervels en het heiligbeen gevolgd door de staartwervels. Het klinkt heel eenvoudig maar dat is het niet. Bij sommige paarden kan je bepaalde onderdelen heel makkelijk voelen en tellen. Bij andere paarden raak je elke keer de tel kwijt. We kregen als opdracht mee dit thuis te oefenen. Hoe vaker je oefent hoe makkelijker alles straks te vinden is.

Het is belangrijk om te weten hoe het geraamte in elkaar zit. Guy vertelde ons dat we de volgende cursusdag spieren gaan hangen aan het skelet. We zullen op een gegeven moment niet meer ‘normaal’ naar een paard kunnen kijken zegt Guy. Door steeds te visualiseren waar wat beweegt leer je het paard goed kennen en weet je waar je straks kan behandelen.

We hebben als huiswerk meegekregen het palperen te verfijnen en twee massage technieken te oefenen. De schudding en een kneding. Heel benieuwd wat we volgende keer zullen gaan leren!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s